Doç. Dr. İlker İnanç Balkan:''Vakalarda artış eğilimi görülüyor''

Fakültemiz Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlker İnanç Balkan ile tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla yapılan mücadeleyi ve son durumu konuştuk.

Coronavirus (Covid-19) salgınıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. İlker İnanç Balkan, "Covıd-19 vaka sayılarında dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de artış eğilimi görülüyor." dedi.

Salgın tablosunu ve vaka sayılarındaki artışı değerlendiren Balkan, "Bu artış, normalleşme sürecinin ekonomik kaygılarla hızlandırılmasına ve insanların sosyal mesafeden yorulmasına bağlanabilir. Kurban bayramı ile birleştirilen yaz tatili, salgının merkezini İstanbul'dan Anadolu'ya kaydırdı. Küçük şehirlerde, ilçelerde, köylerde, akraba buluşmalarında, düğünlerde, taziyelerde maskeler çıkarıldı, mesafeler kaldırıldı ve maalesef hastalık 'olgu kümelenmeleri' ile yeni bir yayılma sürecine girdi." ifadelerini kullandı.

"Okulların açılabilmesi için vaka artış hızının düşmesi gerek"
"Eylül ayı ile birlikte daha sıkı tedbirler veya kısıtlamalar gelebilir mi?" sorusuna Balkan, "Evet gelebilir. Okulların açılabilmesi için vaka artış hızının düşmesi, salgının görece olarak kontrol altına alınması gerek. Eylül ayı ile birlikte büyük kentlerde ve kapalı alanlarda nüfus yoğunluğunun artacak olması, mesai düzenlemeleri de dâhil olmak üzere yeni önlemlerin alınmasını gerektirecektir." şeklinde cevapladı.

"Grip aşısının koruyuculuğu sadece gribe karşıdır"
Grip aşısı olanların bu süreçte etkili olup olmayacağı konusunda Balkan, "Grip, her yıl güz sonu ve kış mevsiminde salgın yapan, kişiden kişiye aynı Coronavirüs gibi damlacık yolu ile yayılan bir virüs enfeksiyonudur. Bu yıl grip etkeni olan Influenza virüs ile Covid-19 etkeni olan SARS-CoV-2 virüslerinin eşzamanlı salgın yapması beklendiğinden özellikle risk gruplarına grip aşısı mutlaka önerilmektedir.

Grip aşısı, altı ayını doldurmuş çocuklar dâhil, salgın zamanlarında herkese ve risk grubunda olan kişilere yıllık olarak önerilmektedir. Kronik hastalıkları bulunanlar, yaşlılar, kronik hasta ve yaşlılara bakım verenler, ilk üç ayını geçmiş gebeler ve sağlık çalışanları için grip aşısı mutlaka önerilmektedir. Belirtilen risk gruplarında olmasa da salgın açısından riskli olan kapalı ve kalabalık alanlarda çalışanların da bu güz grip aşısı yaptırmaları önerilir.

Grip aşısı inaktif (ölü) aşı olduğu için bağışıklığı baskılanmış kişilere, hatta (ilk 3 ayını geçmiş olan) gebelere de uygulanabilmektedir. Grip aşısının koruyuculuğu sadece gribe karşıdır, soğuk algınlığı-nezle virüslerine karşı koruma sağlamaz. Ayrıca grip aşısı yüzde yüz koruyucu da değildir. Bazı yıllarda koruyuculuk yüzde ellinin altında kalabilmektedir.

Bununla birlikte Covid-19 pandemisi sürecinde, birbirine klinik olarak benzeyen iki virüsten hiç olmazsa birine karşı belli düzeyde korunma sağlamak amacıyla bu yıl grip aşısı özellikle önerilmektedir." dedi.

"Kontrolsüz normalleşmenin vaka artışını beraberinde getirmesi kaçınılmazdır"

"Özellikle Eylül ayı ile birlikte bu salgının öldürücü etkisinin artacağı söyleniyor. Bu doğru mu?" sorusunu Balkan, şöyle yanıtladı:

Hayır. Kontrolsüz normalleşmenin vaka artışını beraberinde getirmesi kaçınılmazdır, bu doğru. Ancak virüsün öldürücü etkisinin zamanla artması değil azalması beklenmektedir. Bu, virüsün geçireceği mutasyonlar, toplumda oluşan kısmi bağışıklık ve tedavide kazanılan deneyim sayesinde artan başarı ile ilgilidir. Eylül ayına ülke olarak gerek yabancı gerek yerli aşı çalışmalarının insanlar üzerindeki faz II ve faz III denemeleri ile giriyoruz. Yeni yıla kitlesel uygulamaya hazır etkili aşılar ile girebilmeyi ümit ediyoruz. En iyimser senaryoda bile maske-mesafe-temizlik kurallarının daha birkaç ay, belki de bir yıl hepimiz tarafından dikkatle ve ödünsüz şekilde uygulanmaya devam etmesinin hayati bir zorunluluk olmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.

Balkan, "Son söz olarak şu mesajı vermek isterim; virüsün en çok akraba ve arkadaşlar arasında, karşılıklı yeme-içme ve maskesiz sohbet sırasında bulaştığını lütfen aklımızdan çıkarmayalım. Dikkatsizliğin sonuçları bizim ve sevdiklerimiz için ölümcül olabilir." uyarısında bulundu.